Codzienny tryb, Jedzenie

Przepisy na potrawy z różnych stron świata

W podróżach jakie odbywamy jednym w ważniejszych z elementów jest jedzenie. Jest to zawsze świetne doznanie, bo przyznajcie sami, kto z nas nie lubi jeść? Zamiast wykwintnych restauracji szukamy zawsze tych lokalnych. Bo uważam, że lepiej doświadczać prawdziwego życia i gromadzić wspomnienia. Poznajemy ludzi żyjących tu i teraz w danym zakątku świata, od nich także zdobywamy przepisy na najróżniejsze potrawy.

Przepisy na potrawy – z jakich miejsc świata?

Każdy wyjazd to radość na kosztowanie lokalnego jedzenia. Wybierając gastronomię przede wszystkim szukam miejsc, w których mogę liczyć na lokalną kuchnię. Za każdym razem udaje mi się natrafić na coś, co wyjątkowo mi posmakuje i co odtwarzam po przyjeździe do domu. To bardzo kreatywne działanie dla mojego codziennego gotowania, dodatkowo urozmaica nasz jadłospis. Ulubioną potrawą zostało warzywne leczo z Zanzibaru, ponieważ to świetna alternatywa na zastąpienie mięsa w diecie.

Krewetki ze Sri Lanki

Składniki: 0,5 kg krewetek, mleczko kokosowe, liście curry, zielony pieprz, cebula dymka (2-3 szt.), czosnek (3 ząbki), liście pandanu, masło (2 łyżki), sól, suszone papryczki chilli (2- 3 szt). Liście carry i pandanu oraz chilli można zamówić w sklepach azjatyckich. Ja szykując tę potrawę zaopatrzyłam się w Delikatesach Azjatyckich

Kroimy drobno cebulę i czosnek, oraz chwilę podsmażamy na maśle do zeszklenia. Dolewamy troszkę wody i dusimy na małym ogniu jakieś 5-10 minut razem z listkami curry (karapincza) i liśćmi pandanu (rodzaj trawy bardzo aromatycznej). Dodajemy krewetki, następnie dusimy kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec wlewamy mleko kokosowe, dodajemy sól, pieprz, chilli, na małym ogniu gotujemy jeszcze 20 minut. Jeśli będzie zbyt gęste, można rozrzedzić sos wodą.

Warzywne leczo z Zanzibaru

Składniki: 5 średnich pomidorów, 1,5 czerwonej papryki ( ale jeśli dasz żółtą bądź zieloną to nic takiego się nie stanie), 2 cebule, 1 średnia marchewka, 3-4  plastry ananasa, przyprawy: szczypta pieprzu, soli, kardamonu, 2 łyżeczki cynamonu (jego sobie nie żałuj), olej, łyżka miodu.

Drobno kroimy cebulę i szklimy ją na szczypcie oleju. Jednak ważne jest, aby jej nie przyrumienić, ma tylko zmięknąć. Dodajemy drobno pokrojoną marchewkę, paprykę, dolewamy troszkę wody, aby się nie przypaliła nam nasza potrawa. Po 5 minutach dorzucamy pokrojony pomidor, sparzony – bez skórki, a także pokrojony ananas. Przyprawiamy wszystko cynamonem, solimy, przyprawiamy pieprzem i kardamonem do smaku tak jak lubimy. Na koniec dodaję łyżkę miodu, ale jeśli nie lubisz lekko słodkawych sosów nie musisz tego robić. Potrawa musi się podusić około 30 minut na małym ogniu. Sos nie powinien być za bardzo rozwodniony. Podajemy to warzywne leczo z ryżem. Palce lizać!

Przepisy na potrawy: a może Włoska Focaccia?

Focaccia to świetny dodatek do różnych składników i wspaniale pasują do niej różne pasty, sosy czy pesto. Lubię gotową focaccię spożywać ze świeżymi warzywami. Jest świetną przekąską, dlatego też znalazła się w tym zestawieniu.

Składniki: 300 gram mąki, 3/4 kubka letniej wody, 1/3 kostki świeżych drożdży ( 34 g), 3 łyżki stołowe oleju, 1 łyżeczka cukru oraz 1 łyżeczka soli

Drożdże należy dokładnie rozpuścić w wodzie dodać sól, cukier i olej. Dodajemy mąkę i mieszamy. Gdy mąka wchłonie wodę wyrabiamy ciasto, aby było łatwe do formowania. Zostawiamy do wyrośnięcia, a ciasto powiększy o raz swoją objętość. Ciasto trzeba rozwałkować, przełożyć na blachę i posmarować oliwą. Dodatkowo posypuję ją ziołami dla smaku. Do ciasta można dodać drobno posiekane oliwki, natkę pietruszki, zioła albo suszone pomidory. Pieczemy w temperaturze 230 stopni przez 20 minut. Moja ulubiona focaccia to taka podana na gorąco z oliwą z oliwek i tartym serem. Często wykorzystuję ją jako bazę do kanapek.

Mam nadzieję, że zachęcę do popróbowania przepisów w swojej kuchni.

Smacznego!

Jowita

zobacz także:

Zanzibar – nasze pierwsze wrażenie, także te jedzeniowe!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *